Barnen i Parc Monceau.

Det brände och sved i bröstet på mig. Jag vred på mig och ville göra något. Ruska om någon vuxen, skrika något hotfullt (till någon vuxen), ha ihjäl någon, alternativt slita loss mitt hår. Men jag är mån om mina få strån och lite för mesig för att ruska om eller ha ihjäl folk så det blev mest att jag satt och vred på mig och hade ont i bröstet. Och så antecknade jag.

7 vuxna (varav både barnflickor och föräldrar) och 10 barn. 2 av barnen var spädisar och låg i sina vagnar. 5 st var pojkar, döpta till A,B,C,D och E. Pojkarna var mellan 3 och 4 år. Max.

Jag studerade sällskapet under ca en timme.

Här är mina anteckningar:

 • Pojke A springer ifatt pojke B och drar i hans tröjan så pojke B ramlar. Pojke A sparkar sedan liggande pojke B i ansiktet. Pojke B skriker och gråter. Ingen vuxen rycker in, men två av de vuxna tittar på. 
 • Pojke A jagar pojke B när han rest sig och springer iväg. Pojke A får ner honom på marken igen, boxar pojke B i magen och i ansiktet.
 • Pojke B springer till vuxen och skriker. Drar och sliter i kvinnans ben och vill bli upplyft. Hon klappar honom lite på huvudet. Pojke B söker uppmärksamhet en stund till innan han sätter sig en bit ifrån i gräset och gråter.
 • Pojke C  stryper (på riktigt alltså) pojke D. Vuxen rycker in och drar isär pojkarna, går sedan tillbaka till annan vuxen.
 • Pojke C springer till vuxen och biter henne i låret. Hon ryter till. Pojke A ligger i gräset en bit ifrån, pojke C springer dit och sparkar honom i ansiktet.
 • Pojke A sliter sönder staketet.
 • Pojke A och pojke C slåss med plastsvärd, i ansiktet. Pojke A slår vuxen i huvudet med svärdet. Hon säger inte ifrån. 
 • Pojke C drar hund i svansen. Slår hunden med svärdet. Mamman till pojke C säger inte ifrån.
 • Pojke A stryper pojke C med tröjan. Pojke B stryper pojke A på samma sätt. De står på led. 
 • Pojke C sitter själv i gräset, pojke D springer fram och river honom i ansiktet.
 • Pojke A springer efter pojke B och sparkar efter honom. 
 • Pojke E boxas med pojke B. Pojke E kastar sig över honom bakifrån och pressar ner hans huvud i gräset så han inte får någon luft. Han slår honom i huvudet. Pojke B skriker och gråter. Ingen. vuxen. gör. någonting.


Ingen vuxen gör någonting. Inte en enda gång ser jag att barnen leker tillsammans eller kommunicerar. De bara slåss. Inte en enda gång ser jag att de blir sedda eller förstådda.
Vad tänker man om sånt här? 
Hur vill man uppfostra dessa pojkar? Ska de lära sig att man ordnar upp sina egna förehavanden utan hjälp, vägledning eller stöd från vuxna?

Lever dessa pojkar såhär? Är det deras vardag? Osynliga för de vuxna? Välklädda, blodiga, 4åriga pojkar. 

Alltså, jag mår så jävla illa.