Panthéon

Ludvig XV, kung av Frankrike 1715-1774, var son till Ludvig Le Petit Dauphin. Den senare dog endast 30 år gammal i mässlingen, i samma veva som hans hustru och andre son också trillade av pinnen.

När Ludvig XV, som ende kvarlevande barn till Le Petit Dauphin, tillfrisknade efter den svåra sjukdom som drabbade honom år 1744, var han så tacksam att han segrat över sina åkommor att han lät bygga den storslagna kyrka som är en av mina Paris-favoriter: Panthéon. Den restes till heliga Genovevas ära, Paris skyddshelgon, då Ludde var säker på att hon hade ett finger med i hans överlevnad.

Idag ligger flera av Frankrikes stora män och kvinnor begravda i kryptan (som exempelvis Victor Hugo, Émile Zola, Alexandre Dumas, Voltaire och Rousseau). Gravarna är dock inte min huvudsakliga anledning till att besöka Panthéon, de främsta anledningarna ligger ovan mark. Som interiören, Foucaults pendel (som demonstrerar jordens rotation), de pastellfärgade glasinfattningarna, statyerna, väggmålningarna, kupolen (83 meter hög och 10.000 ton tung).

Knäna blir till smör inne i Panthéon. Den är mäktig, så vacker att jag smäller av, ljus, stillsam (om man tajmar när inte bussarna lastar av turister och skolklasser) och helt klart en favorit!

Info:
Du som är under 26 går in gratis, annars kostar det 8,50 euro. Närmsta Metro är Cardinal Lemoine (linje 10), även RER-tåget (linje B) stannar vid Panthéon (Metro Luxembourg). Trevligast är dock att ta bussen, 84 går direkt till Panthéon och 21, 27, 38 och 85 går till Luxembourg. Då är det bara att promenera Rue Soufflot upp mot kyrkan. Glöm inte att ta en sväng inne i Jardin du Luxembourg på vägen tillbaka, take away-kaffet från cafét är smaskens och parken är fin!