Samma värld.

Många gånger på en dag drar jag ett skakigt andetag och tänker ”det är ju samma värld, exakt samma värld”. 

För det är samma värld. Vi har målat gränser och skapat länder men det är exakt samma värld och vi har alla ett ansvar för varandra.

Emil Jensen är en kung på det där med ord och han lekte sig in i min hjärna med sina fyndigheter och skapade det uppgivna mantra jag nu suckar om varenda dag (tillsammans med all kärlek som brinner på nytt för allas engagemang).

Här kommer ett utdrag ur ”Samma Värld” av herr Jensen (läs alltihop! Värt, jag lovar):

”Jag bor i en värld där det finns en gud, och jag bor i en värld där det inte finns en gud och det är samma värld, exakt samma värld.

Jag bor i en värld full av minoriteter och full av judiska högtidligheter, kristna trosamfeligheter och shinduistiska vad deras grej nu heter. Jag bor i en värld full av färdigpaketerade trospaketer och jag bor i en värld som helt drivs av nya nyfikenheter på egna egenheter och det är samma värld, exakt samma värld.

Jag bor i en fredlig värld där alla levande entiteter är allt annat än isolerade enheter, där alla identiteter och personligheter egentligen är samma världs-ande som det då heter. Jag bor i en värld där vi har ihjäl andra människor för att dom tillhör andra nationaliteter och det är samma värld, exakt samma värld.

Jag bor i en värld där dessa vanligheter stelnat till normaliteter och där dom raraste av raroter mobbas ut som avvikande abnormiteter och konstigheter, och jag bor i en värld där vi älskar olikheter och det är samma värld, exakt samma värld.

Och jag bor i en värld där tekniken gjort att vi kan nå varann med enorma hastigheter och jag bor i en värld där vi glider ifrån varandra meter för meter. Och jag bor i en värld där vi dras till varandra som magneter och frossar i trevliga tetateter och slukar varandras kroppsligheter och härligheter och olika former av kärligheter. Och jag bor i en värld där vi hatar, hyter, hotar och allt vad det heter och det är samma värld, exakt samma värld.

Och jag bor i en värld som styrs av ryggradslösa slemmigheter och några icke namngivna brännmaneter som delar upp folk efter kön, ras och sexualiteter och skyller kriminaliteter på etniciteter och vill utvisa alla dom som inte kan uttala vad dom heter. Och jag bor i en värld som blomstrar i solidariteter, öppenheter och generositeter och det är samma värld, exakt samma värld.

Jag bor i en värld av maniska skov och deppresiviteter, gråa sörjor och mediokra smeter. Och jag bor i en värld där rika män som heter peter heter piter wallenberg och äger marker och fastigheter och egna fotbollslag och atleter och oljefyndigheter. Och jag bor i en värld där en stor familj trängs på tolv kvadratmeter utan rent vatten, mat eller saniteter och utan minsta möjligheter till mänskliga rättigheter och det är samma värld, exakt samma värld.

Och jag bor i en värld av sprakande solar, strålande stjärnor och frodiga planeter, supernovor, svarta hål och vilda kometer. Forsande floder, öppna hav och mysterier och hemligheter som fyller oss med ödmjukheter och tacksamheter och visioner om hållbarheter, för vi vet att den här världen har begränsade kapaciteter. Ändå bor vi i en värld där vi varje minut skövlar, plundrar och bränner flera kvadratkilometer av samma värld, exakt samma värld.”

Det är ett vi som gäller. Jämt, jämt, jämt. Och så är det bara.